Att slå en hole in one

Människor som inte har spelat golf kan inte riktigt förstå hur underbart det är att äntligen slå en hole in one! Det är inte lätt, och det krävs ofta många års spelande innan man lyckas. Vissa golfspelare kan spela hela sina liv och trots det inte lyckas med det här konststycket. Det spelar ofta ingen roll hur pass stor eller svår bana det är man spelar på, känslan är i regel densamma. Men vad är egentligen en hole in one och hur kan man beskriva känslan?

Som att vinna på jackpot

Att slå en hole in one och se bollen studsa till på gräsmattan och landa i hålet är helt fantastiskt. Vad är det som är så fantastiskt? Det är lite svårt att förklara. På samma sätt som en ryttare blir glad när denne har tävlat på en hopptävling och vunnit, eller när denne kan sitta upp på en oinriden häst för första gången är en hole in one en fantastiskt prestation. Man kan nästan jämföra det med att vinna Jackpot Spel Unibet och få in en stor summa pengar. Den känslan man får då är att man i princip är oövervinnerlig och det är inte helt omöjligt att man fortsätter spela bara för att man ska kunna vinna än mer pengar. Lite samma sak är det med att göra en hole in one. Som golfare känner man sig så otroligt bra och det ger liksom en extra boost. Man vill helt enkelt spela mer och mer.

Man kan inte riktigt förklara för någon som inte har spelat golf hur det känns. Det är nämligen inte bara något litet som vem som helst klarar av att göra. En hole in one blir ofta rejält firad av golfkompisar och andra. Särskilt de personer som inte spelat golf så länge och lyckas med konststycket brukar bli rejält hyllade.

Vad är en hole in one?

En hole in one är precis som det låter som, en golfboll som landar i sitt hål i slutet av banan med bara ett enda slag. Golfaren står i sin utslagsposition och så slår denne till bollen med klubban. Bollen börjar flyga i riktning mot målet och hamnar precis i närheten. Med lite tur kommer bollen att rulla ner i hålet. Ibland kan ett litet studs ske innan bollen ramlar ner, och mycket sällan landar bollen direkt i hålet, utan att nudda gräset innan. Det är inte lätt och under år 2007 rapporterades ungefär 470 hole i one på 4,8 miljoner spelare enligt golftidningen Deutscher Golf Verband.

Hur slår man en hole in one?

Det är inte helt enkelt att bara slå en hole in one. Det är liksom inte bara något man gör. För det första måste man se till hur banan ser ut. Är det ens möjligt att slå en hole in one? På en riktigt lång bana är det knappast möjligt. Om det är en träddunge eller liknande i vägen kan det också vara svårt. Om man har klar sikt fram till målet kan det gå. Det gäller dock att man känner sin klubba och har koll på hur man ska slå. Ett för hårt eller för löst slag kommer att resultera i att fler slag behövs för att få i bollen i hålet. Det golfaren ofta börjar med är att sikta noga. Sedan slås bollen iväg, lagom hårt.

Träna för en hole in one

Man kan inte direkt träna för en hole in one. Det handlar dock om att spela mycket golf, på olika banor. Det är faktiskt som så att en liten vindpust kan förändra hela situationen när det väl är dags att spela. Ju bättre man känner sin klubba och sitt eget spelande, ju bättre kan man ofta slå oavsett hur vädret ser ut. Att ta en ny klubba på en okänd bana i dåligt väder är sällan en bra idé även om en hole in one också kan komma helt slumpmässigt.